- Vad vore en bandymatch utan en bandyportfölj?

- En frusen tillställning.


Bajen - Vänersborg
2021-12-30

 


bandyportföljen
- en klenod innehållande en termos med varm dryck och är en institution på bandyläktaren att den kallas för bandyportfölj.

1. Du bör äga en termos av god fabrikat. Prylar från Rusta är inget att ha.
2. Fyll termosen med kokande vatten. En icke uppvärmd termos förtar nämligen värmen från din dryck.
3. Det finns många varianter av dryck. Många anser att bandykaffet är den enda dryck som gäller men oavsett vilken dryck som passar dig bäst så är det viktigaste att det smakar och att det är varmt.
4. Allting går så mycket lättare om du använder en tratt när termosen fylls .
5. Tänk på att en bandymatch har två halvlekar så en termos per halvlek är att rekommendera.

bandykaffe - En klassiker enligt många.
Mät upp 23 cl rent brännvin. (1/3 av totala vätskemängden). Häll i detta i ett värmefast glas, och ställ glaset över ett värmeljus, det handlar om att hålla värmen. Koka sen kaffet, och tänk på att mängden kaffekorn ska motsvara totala mängden vätska, inkl brännvin. Som i detta exemplet innehåller bandykaffet 70 cl. Detta motsvarar ca 5 koppar kaffe. Men när man kokar kaffet tar man då bara med 2/3 av vattnet, men samma mängd kaffekorn måste dock ändå med. När kaffet är färdigkokt, tömmer man termosen fri från vatten, och fyller sen i det uppvärmda brännvinet. Sen fyller man på kaffe tills termosen är fylld. Sen är bandykaffet klart.

Jag hittade denna klassiker någonstans på nätet men jag har själv ingen erfarenhet av bandykaffe. Tycker personligen att blandningen är alldeles för seriös, det tar för lång tid.

Rekommenderad blandning
Varm choklad med rom.
Havana Club Añejo 7 años är ett bra val, nr.322.

Inte rekommenderade blandningar
Glögg + Aurora
Jägerte (rom, te och råsocker)

Bandy är en vintersport - Bandy skall spelas utomhus och inte i någon löjlig inomhushall.
Vad är det för trams bandyförbundet håller på med. Hur skulle det se ut om jag stod på läktaren med en t-shirt och min bandyportfölj?
 


Nästa match

Vädret:
Publik:

 

Matchfakta

 


Senaste matchen

20 februari 2018, 19:00, Bajen - Vetlanda 11-2 (kvart 3)
Vädret: -4°C stjärnklart och fullmåne
Publik: 1.955

För första gången någonsin så fick bandyportföljen stanna hemma. Det har aldrig hänt tidigare men det lär aldrig hända igen. Det var klasskillnad och det var kul att få se så många mål.

Matchfakta
Dolle missade inga mål
Torsten missade inga mål
 


Tidigare matcher

26 december 2015, 16:00, Bajen - Kalix 7-5
Vädret: -2°C stjärnklart och fullmåne
Publik: 6.128

13:15 lämnade jag Telge tillsammans med portföljen. Vi hade bokat bord på Glada Stinsen och det skulle visa sig vara ett smart drag. Lokalen var fullproppat med folk och en och annan hejaramsa hördes. Väl på Zinken så var Ulf Lundell intro utbytt till Kenta Gustafsson "Just i dag är jag stark". Bajen vann rättvist men Kalix spelade smart med sina långbollar och effektiva hörnor något som Bajen kan lära sig något av.

Efter matchen så återvände vi till brottsplatsen, Glada Stinsen och sedan besöktes följande ställen i nämnd ordning. Corno Strada, Black & Brown, Half Way Inn och Harrys, som tidigare fanns på Swedenborgsgatan.
Klockan 01:44 stängde jag av larmet hemma.

Matchfakta
Dolle missade inga mål
Lasse missade inga mål
Marita missade inga mål
Peter H missade inga mål
Torsten missade inga mål
 

21 mars 2010, 15.45 (söndag), Bandyfinal Bajen - Bollnäs 3-1
Vädret: Snöoväder, totalt kaos. bild1, bild2, film1.
Publik: 25.560 (publikrekord), Studenternas, Uppsala
 
Matchfakta
Dolle
Calle
Lasse
Meo
 

 

Äntligen så tog Bajen hem SM-Guldet efter 7 raka finalförluster.
 

2 januari 2009, 19:00 (fredag), Bajen - Broberg 8-5.
Vädret: +4°C lätt
snöfall.
Publik: 2.407

Matchfakta
PG
Dolle

15.10 var allt packat och klart dvs. portföljen var preppad med
2 termosar med Havana Club och choklad. Ett snabbvisit på CP innan pendeln tog oss till Söder och Glada Stinsen (bild1) där det blev en matbit före matchen.

Bajen var stabila även om det var svårt att spela bandy i detta väder.

Efter matchen så blev det
Guinness på kvarterskrogen Half Way Inn

Stabil
bandymålis.
 


21 december 2007, 19:00 (fredag), Bajen
- Tillberga 8-2.
Vädret: -0.6°C vid avslag.
Publik: 1.715

Matchfakta
PG missade inga mål
Groggen missade inga mål
Dolle missade inga mål

Agendan var som många gånger förr den att jag kom hem strax efter klockan 15 för att förbereda mig inför matchen. 2 termosar med
Havana Club och choklad.

Bajen var snäppet bättre i allt. Tillberga ägnade sig mest åt att slå lyror. Vi gjorde vårat bästa med att psyka Fosshaug som var rätt kass hela matchen. Jag blev överraskad vilken bra bild det blev med min Nokia 6233.

Det måste ha varit den lugnaste tillställningen jag varit med om. Vi tog pendeln hem redan vid 22:15 efter en snabbvisit på
Half Way Inn.

En rolig incident skedde strax efter matchen när vi letade efter Söderstopet (Torkel Knutssonsgatan 16) som visade sig efter mycket letande hade bommat igen flera år tidigare. Snacka om att vara uppdaterad.

Jag avslutar med en bild på en välfylld bandyportfölj efter måltiden på Glada Stinsen innan matchen.

 


18 mars 2007, 14:00 (söndag), Bandyfinal Bajen
- Edsbyn 3-4.
Vädret: någon minusgrad, blå himmel.
Publik: 21.576, Studenternas, Uppsala

Matchfakta
Dolle missade inga mål
Persson missade inga mål
Lasse missade inga mål
Calle missade inga mål

När det var dags att lämna tokstan så var vädret inte det bästa., inte heller när vi kom fram till Uppsala. Det regnade och det var snöblask. När väl matchen drog igång så hade det blivit kanonväder men innan dess så värmdes det upp ordentligt i partytältet, bara Bajare. Vissa blev överfriskade och vaknade inte ens när partytältets varmluftssystem kopplades in. Var jag fick denna peruk ifrån har jag ingen aning om.

Att Edsbyn var en lågoddsare var det inget snack om när finalen drog igång men Bajen spelade mycket bra, jag blev glatt överraskad. Därför känns denna finalförlust extra tung när Edsbyn gjorde några sketna mål på fasta situationer i slutet av matchen. Bajen ledde med 3-0 med 20 minuter kvar. I förlängningen så lyckades Edsbyn pytsa efter 6 minuter.

Med tunga steg så var det dags för mig att köra hem hela sällskapet. En överförfriskad chaffis som körde oss till Uppsala hade naturligtvis gått vilse med bilnyckeln i fickan. Efter mycket letande så hittade vi honom till slut.
 


19 januari 2007, 19:00 (fredag), Bajen
- Sandviken 4-10.
Vädret: -10° och blåsigt, perfekt bandyväder med andra ord.
Publik: 3.014

Matchfakta
PG missade 3 mål
Dolle missade 1 mål

Intresset var obefintligt bland polarna, en känga till dom. Det blev jag och PG som for upp till stan med en ryggsäck och bandyportföljen (bilden ovan). Våra förberedelser inför matchen måste ha börjat långt mycket tidigare än lagen på Zinken.

15:00 lämnade jag jobbet.
15:10 så satt jag på plattan hemma för att värma upp chokladen.
16:15 så satt vi på pendeln upp.
17:00 satt vi på Glada Stinsen och beställde in käk, servicen på krogen är out standing. Herr Alm tittade förbi som hastigast.
18:45 klev vi in på Zinken och till Ulf Lundells "Rom i regnet - Nere vid Zinkensdamm en juninatt..." vrålande i högtalarna. Skumt, eftersom det var januari månad och 10 minusgrader men vi gillade stämningen direkt.
19:30, en halvtimma in i matchen så stod det 0-5, en helt fantastisk anti-klimax men det gjorde inte så mycket ändå eftersom stämningen var ju på topp tack vare termosarna.

PG missade sammanlagt tre mål och jag ett. PG var i högsta grad involverad till varför även jag bommade en pyts och det berodde på att jag fick hjälpa PG som hade fastnat med ett finger i koppen. Jag har nu förstått att det är helt normalt att missa några bandymål under en match. Den som har varit på en match tidigare förstår vad jag pratar om och för dom som inte förstår så får denne helt enkelt se till att hänga med oss nästa gång det blir aktuellt med ett bandyportföljsrace.

Jag gjorde misstaget att få med mig den lilla termosen. En kvart in på andra halvlek så var termosen slut, ingen rolig situation. Jag gör inte om misstaget, var så säker på det.

Efter matchen så blev det Guinness på kvarterskrogen Half Way Inn på Swedenborgsgatan. Eftersom haket har ett stort urval av whisky så blev det en 3a Ardbeg Uigeadail, gott-gotti-gott-gott.

För 800 pix så fick man käk, en bandymatch och några Guinness men framför allt ett matchprogram. En lyckad kvällsaktivitet helt enkelt även om Bajen torskade. Att det sedan tog hela lördagen för mig att vila ut är en helt annan story.
 


20 januari 2006, 19:00 (fredag), Bajen
- Villa Lidköping BK 6 - 1
Vädret: Kallt som fan, -10° och snöstorm
Publik: 1.771, Zinken

Matchfakta
Dolle missade 3 mål
PG missade 2 mål
Groggen missade 2 mål
Vi var oense om dessa siffror stämmer men vi måste ju publicera någonting till eftervärlden.

Intresset var mycket stort, vi var sju på pappret men när det började dra ihop sig så blev det bara tre tappra som gick på på matchen.

Vi var oroliga över att pendeltågen inte skulle funka pga. vädret men det var inga problem. Det blev en matbit på Glada Stinsen som vanligt innan matchen.

Det blåste och snöade så pass mycket att matchen spelades i 3 x 30. Jag missade mitt första mål när jag skulle sms att det stod 2-1. Missade även en pyts när jag bjöd på mitt rävgift till PG och Groggen. Rävgiftet bestod av Glögg/Aurora, som är ingen mix som jag kan rekommendera. Det tog en hel halvlek att anpassa sig. PG och Groggen tyckte naturligtvis att det var gott eftersom deras termosar var slut.

Efter matchen hamnade vi på Half Way Inn. Väl hemma i tokstan så blev det en snabbvisit på Centralpuben.


16 mars 2003, 14:00 (söndag), Bandyfinal Bajen
- Sandviken 4-6
Vädret: +5°
Publik: 21.804, Studenternas, Uppsala

Matchfakta
Dolle
Persson
Calle
Lasse

Det var ren idioti att börja parta klockan 08:00 en söndagsmorgon men var gör man inte för att hylla sporten. Det är märkligt att man har lyckats parta bort en öroninflammation. Efter förlusten gick luften ur oss alla så någon gravöl blev det inte efter matchen. Sandviken var ett mycket bättre laget, tyvärr. Det var en härlig stämning på Studenterna men en plump i rapporten blir det pga. all den fylla som fanns på läktaren. Det var makalöst att se så många fulla människor överallt, en del kunde ju för fasen knappt stå upp och än mindre se den lilla bolljäveln. Det brändes en hel del stålingar. Tågbiljett + bandybiljett + dryck + käk = 1.2 ribbor.
 


30 november 2002, 14:00 (lördag), Bajen
- Bollnäs 6-5
Vädret: -0.6°
Publik: 3.504, Zinken

Matchfakta
Dolle
PG

Har inte så mycket att säga om matchen. Vi började med käk på Glada Stinsen innan matchen. Efter matchen blev det eftersnack på Söderstopet (Torkel Knutssonsgatan 16) och därefter så blev det bowling på Svea där vi hade bokat hela hallen. Bandyportföljen blev klarglömd på Hard Rock Cafe (Twisted Sister lirade där) med 3.183 kronor i väskan men allt låg kvar i väskan när den hämtades efter helgen. Att jag trampade i hundskit när jag parkerade chefens bil på Surbrunnsgatan för att hämta bandyportföljen är en annan story.
 


14 december 2001, 19:00 (fredag) Bajen
- Falun 5-1
Vädret: +0.7°
Publik: 4.245, Zinken

Matchfakta
Dolle < 3 mål
PG > 3 mål
Munken > 3 mål
Henke > 3 mål

Värmde upp hos en kompis & Co på Magnus Ladulåsgatan 15 innan matchen. Vi hamnade mitt ibland en massa Falufans men det var glad stämning ändå. Efter matchen blev det ett besök hos Half Way Inn. Istället för hemgång så for vi till TV4 julfest. Kom hem 05-rycket och på lördan kom min mor hem på besök som tyckte att jag såg trött ut, förstår inte varför.

 

uppdaterad 2021-11-07